UNIUNEA EUROPEANA Guvernul Romaniei Ministerul Dezvoltarii Primaria Panciu Instrumente structurale
Română | English

Beciuri monumente de patrimoniu

Panciu – Vinuri nobile-n hrube domneşti!

Orașul Panciu este punctul de plecare al traseului turistic „Drumul Vinului”. Panciu este vestit în România ca localitatea în care se produce vinul spumant după metoda Champenoise, dar la fel de vestit este și ca urmare a faptului că aceste sticlele de șampanie sunt lăsate la limpezit în interiorul Hrubelor “Stefan cel Mare” – monument istoric Cod LMI VN-II-m-A-06545.

Imagine din Hrubele Ștefan cel Mare din Orașul Panciu

Atestare documentară. Hrubele “Ștefan cel Mare” au fost descoperite în anul 1954 când, după ce au dat foc unor gunoaie din vie, oamenii din zonă au observat că fumul iese printr-o gaură din pământ la mai mulți metri depărtare. Documentar, hrubele sunt atestate la sfârșitul secolului al XVII-lea. Un act din 19 august 1700 consemnează: “Ion Pendele, ginerele lui Mihail Grecul cu soția sa Maria vând lui Ion Costin Serdar și jupânesei sale Safta patru pogoane de vie la Crucea de Jos și la Movilă în Valea Cerbului, cu pivniță, cu casă și cu loc cu pomi în capul viilor, cu 135 de lei bătuți”. Aceasta este prima mențiune oficială a hrubelor.

Legendele locului. Legendele legate de aceste hrube și de alte beciuri care există în orașul Panciu sunt fermecătoare. “Legendele și misterul înconjoară dealurile cultivate cu viță de vie din jurul orașului Panciu, încă de pe vreme lui Burebista”, începe un articol publicat în presa din județul Vrancea în 2005, cu titlul “Misterul din hrubele lui Ștefan cel Mare”. În timp ce Jurnalul Național scria, în 2008, “sunt locuri unde istoria începe acolo unde se sfârșește legenda. Sunt altele, însă, unde istoria și legenda se împletesc. Timpul prezent, în astfel de locuri, glisează pe neștiute în trecut, de unde se întoarce încărcat de arome”.

În orașul Panciu mai există și alte beciuri de patrimoniu. Amintim aici  Beciul Domnesc, atestat documentar secolul XVIII, monument istoric Cod LMI VN-II-m-A-06546, Beciul Marin Ștefan, atestat documentar secolul XIX, monument istoric Cod LMI VN-II-m-B06544 și Beciul Vlădoianu, atestat documentar secolul XIX, monument istoric Cod LMI VN-II-m-B-06543.

Localizare pe harta

Coordonate GPS -45,92125 – 27,10618

thomas davisthomas davis